Main menu
  • slide1.jpg
  • slide2.jpg
  • slide3.jpg
  • slide5.jpg
  • slide6.jpg
  • slide7.jpg
  • slide8.jpg
  • slide9.jpg
  • slide10.jpg
  • slide11.jpg

Јована Стошић, виолиноисткиња, одржаће мастер клас студентима виолине, 1.11.2017. године у Галерији Факултета уметности.

Јована Стошић је рођена 1992. године у Ћуприји. Почела је да свира виолину са 6 година, у Школи за музичке таленте у Ћуприји, где је завршила основно и средње музичко образовање у класи проф. Татјане Бошковић. У име Краљевског Дома Карађорђевића, јој је на Белом двору уручена нагрда за најбољег ученика генерације (2007/08.)
Добитник је награде за најбољи дипломски испит Школе за музичке таленте у школској (2007/08.). Наступала је на концертима школе у земљи и иностранству, где је наступала као солиста, камерни музичар и као концертмајстор школског оркестра. Основне и Мастер академске студије је завршила на Факултету музицке уметности у Београду, у класи ред. проф. Гордане Матијевић - Недељковић. Такође је завршила Специјалистичке академске студије, одсек (Виолина), на ФМУ у Београду у класи ред. проф. Гордане Матијевић - Недељковић. Тренутно је на Докторским академским студијама, инструментални одсек - Виолина, у класи ванр. проф. Марије Шпенглер. 
Добитница је аустријске стипендије за летње усавршавање у Аустрији на фестивалу ""Internationale sommerakademie Prag-Wien-Budapest" 2009. Добитница награде из фондације " Мерима Драгутиновић" као најбољи дипломирани студент виолине студијског програма гудачких инструмената у академској години 2012/13.
Такође је добитница првих награда, републичких и интернационалних такмичења (међународно такмичење у Нишу, Стрингфест у Сремској Митровици, Републичко такмичење музичких и балетских школа). 
Остварила је запажене не само само наступе у оквиру класе и Катеде, већ и бројне самосталне солистичке концерте у репрезентативним концертним салама: Задужбина Илије М. Коларца (Музичка галерија и Велика дрворана), Гварнериус-Центар лепих уметности Јована Колунџије, САНУ - Галерија Српске академије наука и уметности, ДКЦБ - Дечји културни центар Београда, Галерија АРТГЕТ, Сава Центар, Кућа Ђуре Јаксића, СКЦ - Студентски културни центар, Музеј Народног позоришта, Модерна галерија Лазаревац… Свирала је као солиста са камерним оркестром Camerata Serbica на Новогодишњем концерту у великој сали Сава Центра. Такође је наступала и као солиста уз пратњу камерног гудачког оркестра БГО Душан Сковран у Великој дворани Коларчеве задужбине, извевши виртуозни комад, Интродукцију и рондо капричиозо од К. Сен-Санса. Наступала је у земљама: Србија, Словенија, Аустрија, Италија, Француска, Црна Гора, Јерменија, Македонија, Холандија, Кина... Учествовала је на фестивалима: БЕМУС, Mozartini Festival 2007.у Италији, Espressivo Music Festival 2010. Цетиње, Марибор Фестивал 2014 у Словенији, Operosa Opera Festival 2016.год. Херцег Нови, Мокрањчеви дани 2017. Неготин, Фестивал Руске музике Бољшој на Мокрој Гори 2015. и 2016. год, Интерфест 2017. Македонија...

Као Сарадник у настави на Студијском програму Извођачке уметности-модул Виолина, била је ангажована на Факултету музчке уметности у Београду, у академској 2014/2015. години.
Као концертмајстор је наступала са Operosa Studio Оркестром. Наступа са камерним оркестром Свети Ђорђе. Још као студент је била ангажована у оркестрима БГО Душан Сковран , Camerata Serbica и Метаморфозис. Члан је америчког камерног оркестра Clasical Chamber Orchestra, са којим је наступала, и даље наступа у многим европским концертним дворанама (Salle Gaveau -Paris , La Halle aux Grains-Toulouse,Basilique de Fourviere-Lyon,Theatre Salle Poriel-Nancy,Teatro Carlo Felice-Genova,Auditorium RAI-Torino,Auditorium di Milano-Milano,Teatro Sociale-Mantova а и многим другим...) 
Усавршавала се на мајсторским курсевима код Hagai Shaham, Eszter Perenui, David Takeno, Dmitri Semsis, Игор Петрушевски, Љубомир Михаиловиђ, Маја Јокановић, Јован Богосављевић, Владислав Бобић, Весна Станковић, Гордан Николић.