Main menu
  • slide1.jpg
  • slide2.jpg
  • slide3.jpg
  • slide5.jpg
  • slide6.jpg
  • slide7.jpg
  • slide8.jpg
  • slide9.jpg

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА “СРПСКО УМЕТНИЧКО НАСЛЕЂЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ. ИДЕНТИТЕТ, ЗНАЧАЈ, УГРОЖЕНОСТ” У ГАЛЕРИЈИ САНУ У БЕОГРАДУ

Изложба „Српско уметничко наслеђе на Косову и Метохији. Идентитет, значај, угроженост” приказана је у Галерији Српске академије наука и уметности у Београду од 27. септембра, а за јавност ће бити отворена до 12. новембра 2017. године.

Аутори изложбе, која се реализује у сарадњи с Народним музејом у Београду и Музејом Српске православне цркве, су дописни члан САНУ Миодраг Марковић и проф. др Драган Војводић.

Зоран Фуруновић, ПУТ У ГРАЧАНИЦУ, 1986. / уље на платну, 170 x 130 cm

Народни музеј у Београду, инв. бр. 32_2135

Мултимедијална изложба „Српско уметничко наслеђе на Косову и Метохији. Идентитет, значај, угроженост” саздана је из две, вишеструко проблемски повезане основне тематске целине.

Прва целина има првенствено задатак да одабраним оригиналним делима и различитим репродукцијама представи особен културни идентитет српског уметничког и духовног наслеђа на Косову и Метохији од XII до XX  века, произашао из ширих развојних токова наше старе уметности, као одговор на потребе државе и цркве. У том контексту нарочита пажња je посвећена прегнућу српских ктитора и приложника у стварању и идентитетском профилисању те баштине.

Друга изложбена целина намењена је указивању на сталну угроженост и уништавање тог наслеђа, управо због његове јасне идентитетске одређености као нарочитог квалитета.  Представљена је дуга историја уништавања и различити облици угрожавања српског уметничког наслеђа на Косову и Метохији, све до данашњих дана.

На овој изложби већи део експонaта чине уметнички предмети из збирки Народног музеја у Београду, Музеја примењене уметности, Архива САНУ и Музеја СПЦ. У оквиру сегмента поставке посвећеном модерној уметности на Косову и Метохији изложена су дела Драгослава Васиљевића Фиге, Александра Томашевића, Светомира Арсића Басаре и Зорана Фуруновића. 

Поводом изложбе припремљене су и три пратеће публикације – каталог изложбе и зборник радова (обе на српском и на енглеском језику), као и научна грађа (цртежи фресака и архитектуре) о Цркви Светог Ђорђа у Речанима код Суве Реке.

Током трајања изложбе биће приређен циклус предавања, у оквиру ког, поред осталих излажу и проф. др Срђан Марковић и ас. др Јелена Павличић, чији су радови и објављени у поменутом Зборнику.

Галерија САНУ је отворена за посетиоце сваког дана од 10 до 21 час, док се стручна вођења кроз изложбу организују сваког радног дана у 13 и 17 часова.

Каталог /Catalogue

Циклус предавања