Main menu
  • slide1.jpg
  • slide2.jpg
  • slide3.jpg
  • slide5.jpg
  • slide6.jpg
  • slide7.jpg
  • slide8.jpg
  • slide9.jpg
  • slide10.jpg
  • slide11.jpg

 Позивамо вас на изложбу графика Сузане Вучковић под називом „Камене гротеске – гаргојли и химере“ која се отвара 16. октобра 2019. године у 19 часова у галерији Удружења ликовних уметника Србије.

Реномирана графичарка Сузана Вучковић је на домаћу ликовну сцену закорачила средином деведесетих када је приредила прву самосталну изложбу (1995, изложба графика, Дом културе "Студентски град", Београд). Пасионираном посвећеношћу овој ликовној дисциплини ова уметница је однеговала аутентичну поетику, поетику у којој се може испратити доследна генеза ликовног рукописа. У галерији УЛУС-а Сузана Вучковић се представља циклусом графика под називом „Камене гротеске - гаргојли и химере“ на којима су представљене скулптуре преузете с катедрале Нотр Дам у Паризу.

У концепцији своје изложбе ауторка наводи: „Фасцинантне гротеске катедрале Нотр Дам у Паризу постављене су у 19. веку приликом велике рестаурације и резултат су креативне сарадње архитекте Ежена ле Дика и вајара Виктора Пјене. Како су изворни гаргуји били тешко оштећени, водећи архитекта - рестауратор је  одлучио не само да их замени новим, већ и да дода „галерију химера“. Ле Дик је, инспирисан карикатурама Оноре Домијеа, дизајнирао ове монументалне статуе и брижљиво их распоредио дуж ограде на горњој галерији која повезије две куле. Експресивне, застрашујуће, оне представљају замишљену митску прошлост, али су и романтичарска алузија на средњи век.

Фотографисала сам их и затим графички обрађивала, варирала, наглашавајући њихово застрашујуће физичко присуство, као претеће посматраче, посматраче у нападу...  али и као посматраче у ишчекивању, посматраче у досади, чак веселе...   Комбиновањем различитих а по мени сродних химера, сучељавам их, додељујем им нове улоге са жељом да их „ангажујем“ у некој врсти   жанр сцена.  Посебно ме привлаче главе гаргуја  са разјапљеним чељустима, у њима трагам и за комичним и за злокобним, трагичним а њиховим измештањем са изворног места на катедрали, одузимањем њихове изворне архитектонске и симболичке функције па смештањем у природна окружења, терасе, крошње дрвећа, воде... трудим се да их оживљујем, да престају да буду скулптуре (!) чак да интензивирам њихово присуство до максимума, да их претворим у опомињуће сведоке нашег живота...    све у уверењу да комбинованом графичком техником на ручно прављеном папиру, трансфер литографским поступком и техником chine-collé  могу да освојим снажан материјални идентитет фотографије којим бих се максимално приближила снази управо  фотографијом ухваћеног призора.”

Сузана Вучковић

Биографија: Рођена је 1966. у Владичином Хану. Дипломирала је на Вишој педагошкој школи 1987. године. Дипломирала је на Графичком одсеку Факултета ликовних уметности у Београду 1993, а 2004. године и магистрирала. Одбранила докторски уметнички пројекат на Факултету ликовних уметности Универзитета уметности у Београду 2015. године. Члан је Удружења ликовних уметника Србије од 1994. године. Иницијатор међународног тријенала графике (2011), од 2016. председник Организационог одбора Тријенала, УЛУС, Уметнички павиљон „Цвијета Зузорић“, Београд. Ради у звању ванредног професора на Катедри за графику на Факултету уметности  Универзитета у Приштини, Звечан – Косовска Митровица.

Добитник је више награда за графику у земљи и иностранству.

До сада приредила преко двадесет самосталних изложби и излагала на преко 290 групних изложби у земљи и иностранству ((Шпанија, Грчка, Уругвај, Шведска, Италија, Бугарска, Пољска, Мађарска, Данска, Румунија, БиХ, Чешка, Мијанмар, Белгија, Словенија, Канада, Мексико, Египат, Турска, Аустрија, Македонија, Француска, Тајван, Литванија, Црна Гора, Аргентина, Русија, Португал ...).

Учествовала је у бројним резиденцијалним програмима, графичким радионицама и колонијама у земљи и иностранству.

Њени радови налазе се у бројним колекцијама у земљи и иностраству.

Изложба се одржава до 29.октобра 2019. године.